, Sorumluluk ve Uyum - Altın Bazaar

İş Politikamız Hakkında Detaylı Bilgi

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ HAKKINDAKİ ŞİRKET POLİTİKASI VE UYGULAMA İLKELERİ

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından 09.01.2008 tarih ve 26751 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik ile getirilen düzenlemelerin ALTIN BAZAR ALTIN TİCARET ANONİM ŞİRKETİ’nin (Bundan böyle “ALTIN BAZAR” olarak anılacaktır) faaliyet alanlarını ilgilendiren kısımları hakkında şirket içi bilgilendirme ve uygulama alıştırmaları başlatılmış, özellikle resmi kurum ve kuruluşlarca gönderilen kararlara, uyarılara azami dikkat gösterilerek şirket faaliyetleri yürütülmüş, Türkiye Cumhuriyeti’nin finansal istihbarat birimi T.C. Maliye Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) düzenleme ve uygulamalarına uyum gösterilmiştir.

Bununla birlikte ALTIN BAZAR, suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi ve terörizmin finansmanıyla mücadeleyi esas alan bir politika benimsemekte ve kıymetli madenleri bu kapsamda tedarik ederek faaliyetlerini yürütmektedir.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin üye ülkeler açısından bağlayıcı nitelikte olan 1373(2001), 1267, 1988, 1989 ve 2253 sayılı Kararları kapsamında dikkat çekilen ve listelenen kişi ya da kuruluşlarla işlem yapılmaması konusunda düzenlemelere uyum sağlanmaya çalışılmıştır.

Bu çerçevede ALTIN BAZAR olarak, ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamaların takip edilmesi ve Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesi için işbu şirket politikası oluşturulmuş, bu politika çerçevesinde aktif bir mücadele içine girilmiştir.

ALTIN BAZAR’ın Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Şirket Politikası şu şekilde belirlenmiştir.

ALTIN BAZAR, suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanı ve bağlantılı diğer suçlar ile olan mücadelede gerek ulusal, gerekse uluslararası alandaki tüm çabaları desteklemeyi, tüm yasalara ve diğer yasal düzenlemelere uymayı hedeflemektedir.

ALTIN BAZAR, ihtilafın finansmanına katkıda bulunan her türlü hareketten sakınarak, ALTIN BAZAR’ın Yasaklı Ülkeler Listesinde yer alan ülke/bölgeler de dahil olmak üzere, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarıyla uygulanan yaptırımlar, Avrupa Birliği tarafından yayınlanan yaptırımlar, Birleşik Krallıklar Hazinesi tarafından yayınlanan yaptırımlar, Amerikan Hazinesi tarafından yayınlanan OFAC yaptırımları ve kıymetli metaller piyasasının tabi olduğu diğer yaptırımlar kapsamındaki ülkelerle/bölgelerle/kişilerle/kuruluşlarla ve FATF tarafından yayınlanan eylem çağrısında bulunulan ülkelerle doğrudan veya dolaylı herhangi bir ticarete dahil olmayacağını taahhüt etmektedir.

ALTIN BAZAR’ın uyumlu faaliyet ilkeleri aşağıda sıralanmıştır:
1-) Tabi olduğu yasal düzenlemelere uyum,
2-) Ulusal ve uluslararası bağlamda düzenleyici otoriteler ile iş birliği yapmak,
3-) Etik iş ilkelerine uyum.

ALTIN BAZAR hem Türkiye’de hem de iş ilişkisi bulunduğu diğer ülkelerde, suç gelirlerinin aklanmasının, terörizmin finansmanının ve bağlantılı diğer suç faaliyetlerinin önlenmesi hakkındaki yasal düzenlemelere uyum sağlayacak şekilde suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi programı geliştirir ve uygular.

Bu program;
– Yazılı politika ve prosedürlerini,
– Uyum Görevlisi atamayı,
– Aklamanın Önlenmesi Politika ve prosedürlerini,
– Programın uygulamadaki etkinliğini ve gelişmelerini test edecek denetimini,
– Tabi olunan yasal düzenlemelere uygun faaliyet gösterilmesini güvence altına alacak iç denetim ve kontrol sistemini,
– İlgili personele konu ile ilgili eğitim vermeyi kapsar.

Program tüm personelin sorumluluğunda olup tüm yönetim kademeleri de bu programın uygulamasını takip ederler.

Politika ve Prosedürler özetle aşağıdaki gibidir:

  1. Müşterini Tanı Prensibi: Müşteriler hakkında doğru ve yeterli bilgi sahibi olmak, işlemleri izlemek, müşterilerin faaliyetlerinin gelir, varlık, meslek bilgileri ile uyumlu olup olmadığını izlemek vb.
  2. İş İlişkisi Kurulması: Gerekli bilgi ve belgeler temin edilmeden müşterilerle iş ilişkisine girilmez...
  3. Muhafaza: Müşteri bilgi ve belgeleri, işlemler ile ilgili kayıtlar en az 8 yıl süre ile muhafaza edilir.
  4. Şüpheli İşlem Bildirimi: ... MASAK’a şüpheli işlem bildiriminde bulunulur.
  5. Ulusal ve Uluslararası İş birliği: Gerektiğinde düzenleyici otoriteler ile iş birliği içerisinde çalışılır.
  6. Eğitim: ALTIN BAZAR her yıl düzenli olarak çalışanlarına eğitimler aldırır.
  7. Organizasyon: ALTIN BAZAR, şirket içinde denetim ve inceleme odaklı bir yapı kurmuştur.
  8. Uyum Görevlisi: ALTIN BAZAR’da faaliyetlerin uyum içerisinde yürütülmesini temin amacıyla bir Uyum Görevlisi görevlendirilmiştir.
  9. Risk Yönetimi: Risk değerlendirmesi ve kontrolü yapılır. Yüksek riskli işlemler üst yönetime sunulur.

İşbu Politikanın ALTIN BAZAR bünyesinde eksiksiz bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli hazırlıkların yapılması, sistemlerin kurulması, yöneticilerin görüş ve önerilerini iletmesi ve azami çabanın gösterilmesi tüm şirket çalışanlarına ve yöneticilerine duyurulur.

YÜRÜRLÜK
Bu Politika …../…./……..tarihinde yürürlüğe girmiş olup, ALTIN BAZAR web sitesinde yayınlanmaktadır.